Αναρτήθηκε από: pelasgos | Ιουλίου 5, 2009

“Φυγάς” ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αθήνα του Δημοσθένους

horse35325

http://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=ff0cb64f3c&view=att&th=1224103488e498c7&attid=0.4&disp=inline&zw

Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος μιας “κωμωδίας” του Αριστοφάνη εάν ζούσε σήμερα και παρακολουθούσε την “οδύσσεια” του έφιππου Μεγ. Αλεξάνδρου, έργο του γνωστού και μακαρίτη πλέον γλύπτου Ιωάννη Παππά, το οποίο βρίσκεται στην δεύτερη δεκαετία της περιπλανήσεώς του στα γρανάζια της άβουλης (μα καθόλου άδολης!) αθηνοκεντρικής γραφειοκρατίας.

Κάποιοι πιό ρομαντικοί πιθανώς να απέδιδαν στην ορμή του ακατάβλητου Βουκεφάλα το γεγονός ότι η περιπλάνηση του Μέγιστου των Ελλήνων δεν λέει να σταματήσει.

Ουσιαστική αφετηρία της “οδύσσειας” είναι η θεμελίωση και “εγκαίνια” του βάθρου (άνευ αγάλματος) του Μ. Αλεξάνδρου στην οδό Αθανασίου Διάκου στις Στήλες του Ολυμπίου Διός από τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων κ. Δημ. Αβραμόπουλο.

Μέχρι σήμερα το βάθρο μένει κενό. Η ελάχιστη αξιοπρέπεια εάν υπήρχε, θα είχε αφαιρεθεί η επιγραφή που “διαφημίζει” τα “αποκαλυπτήρια” από τον κ. Αβραμόπουλο.

(Προτείνω επ’ ευκαιρίας στον “Σύλλογο Ρουμελιωτών” να διεκδικήσουν το εγκατελημμένο βάθρο για την τοποθέτηση μνημείου του εθνομάρτυρα Αθανασίου Διάκου.)

Τα δημοσιεύματα απορίας με την μορφή επιστολών ή σχολίων στον Τύπο είναι εκατοντάδες, και αυξάνονται συνήθως σε κάθε νέα “εξέλιξη” της “οδύσσειας”. Ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου βλέπουμε ότι την μία το άγαλμα εμφανίζεται ότι θα στηθεί στην Ριζάρη έναντι του Πολεμικού Μουσείου και εν συνεχεία μετά από έναν χρόνο το 2008 μπαίνει και η Πλατεία Κοτζιά στην “κληρωτίδα” της κοροϊδίας.

Την άνοιξη του 2007, σε μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είχε προσφέρει 50.000 € προς τον Δήμο Αθηναίων, ώστε να δωθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Τις επόμενες ημέρες, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης απήντησε δημοσίως ότι η τοποθέτηση του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου θα γίνει λίαν συντόμως και με προβλεπόμενα και υπάρχοντα κονδύλια του Δήμου. Αυτό όμως δεν έγινε.

Το καλοκαίρι του 2008 ο δήμαρχος ανέφερε στον δημοσιογράφο Παν. Σαββίδη στο Zougla.gr ότι γύρω στον Οκτώβριο 2008 θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Κοτζιά. Έκτοτε ΟΥΔΕΝ.

Είχα προτείνει και παλαιότερα και επανέρχομαι σήμερα πώς θεωρώ κατάλληλη θέση για τον Μεγ. Αλέξανδρο την τοποθεσία που καταλαμβάνει σήμερα ο πολυδάπανος υάλινος δρομέας επί της Βασ. Σοφίας έναντι του Ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ. Η “αντίρρηση” που μου είχε δοθεί, ότι θα βεβηλώνεται συνέχεια από τις πορείες που καταλήγουν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, δεν είναι σοβαρή. Διότι πορείες που βεβηλώνουν το μνημείο του Μεγίστου των Ελλήνων θα πρέπει να “εξυγειάνονται”. Δημοκρατία δεν είναι το δικαίωμα στην βεβήλωση, αλλά δικαίωμα και υποχρέωση στον ΣΕΒΑΣΜΟ.

Αυτόν όμως τον σεβασμό θα πρέπει επιτέλους να τον δείξουν και οι αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων με πρώτον τον συχνά ευπατρίδη Δήμαρχο κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος σε αυτήν την περίπτωση είναι πολλαπλά έκθετος, όπως είναι και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που τόσα χρόνια δεν συγκινήθηκαν αρκετά ώστε να δωθεί μία λύση στην “Όδύσσεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου” στην Αθήνα του Δημοσθένη και όχι των ΠΑΝΕΛΛΗΝΩΝ.

Τέλος, ζητώ την επίσημη ενημέρωση από τον Δήμαρχο στα παρακάτω:

α) Ποιός πλήρωσε για την δημιουργία του αγάλματος;

β) Σε ποιόν χρεώνεται η συντήρησή του;

γ) Το εκμεταλλεύεται κανείς όσο δεν τοποθετείται;

δ) Ποία είναι τα εμπόδια στην απαράδεκτη αυτήν καθυστέρηση;

ε) Υπάρχουν φυσικά ή πολιτικά πρόσωπα ή μαζικοί φορείς που αντιτίθενται στην τοποθέτηση;

ζ) Πότε έχετε σκοπό να δώσετε τέλος;

Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας

Εκδότης


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: