Αναρτήθηκε από: pelasgos | 8 Ιουνίου, 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΥΤΟΠΙΑ»

    Μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και υπερβατική εκδήλωση πραγματοποίησαν οι εκδόσεις «ΠΕΛΑΣΓΟΣ», την ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΜΑΪΟΥ 2010 στο ξενοδοχείο ΠΡΕΖΙΝΤΕΝΤ (Λ. Κηφισίας 43, Αμπελόκηποι) με αφορμή την έκδοση (από τις εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ) του νέου έργου του πολίτη Παν. Παπαγαρυφάλλου, με τίτλο «Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΥΤΟΠΙΑ».

 

  Την εκδήλωση συντονίσε ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας, ο οποίος ανοίγοντας την εκδήλωση είπε μεταξύ των άλλων, πως … στο αξιακό επίπεδο ισχύει το «μαύρο-άσπρο», βρισκόμαστε όμως σε μια εποχή πλέον που η σύνθεση θα γίνει στο «γκρίζο», διότι εκεί θα συναντηθούν και θα απελευθερωθούν οι δυνάμεις του έθνους. 

    Για το θέμα συζήτησαν οι «παλαίμαχοι» του «κομμουνιστικού αγώνα»: Τάκης Λαζαρίδης (συγγραφέας του πολύκροτου βιβλίου «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι…») και συγκατηγορούμενος του Ν. Μπελογιάννη, Σπύρος Ρούλης (συγγραφέας του προσφάτως κυκλοφορηθείσα βιβλίου «Ιστορική Παρένθεση, Μαρτυρίες-Διδάγματα»), ο συγγραφέας του έργου Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου και ο οργανωτικός γραμματέας της «Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων» Σπύρος Δημητρίου.

    Οι ομιλητές που κάποτε είχαν πιστέψει και αγωνιστεί για το Μαρξιστικό όραμα, δίνοντας τα καλύτερά τους χρόνια (με υψηλό προσωπικό κόστος) και με συγγενείς νεκρούς για τον «αγώνα», κατέληξαν στο ουτοπικό της κομμουνιστικού οράματος. ΄Ητε διότι ο διαλεκτικός υλισμός δεν μπορεί να επιβληθή στην ανθρώπινη φύση (Π.Παπαγαρυφάλλου), ήτε διότι ένα αποδεκτό κοινωνικό κίνημα δεν μπορεί να στηρηχθεί στην βια (Τάκης Λαζαρίδης) ήτε διότι το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα που είναι η καπιταλιστική μορφή ιδιοκτησίας βρίσκεται ακόμα στην αρχική φάση της ιστορικής της διαδρομής (Σπ. Ρούλης).   

    Οι πραγματικά πολύ υπεύθυνες και σοφές εισηγήσεις των συγγραφέων θα παρουσιαστούν προσεχώς με την επιμέλεια του Σπύρου Δημητρίου που είχε μεγάλη συμβολή στην συζήτηση.

  

 
 

Το εξώφυλλο του σημαντικού βιβλίου

          Ένα πολύ επιτυχημένο διήμερο παρουσιάσεων σημαντικών βιβλίων πραγματοποίησε ο εκδοτικός οίκος «ΠΕΛΑΣΓΟΣ» την Κυριακή 16η Μαΐου και την Δευτέρα 17η Μαΐου. 

 

    Την Κυριακή το μεσημέρι στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής παρουσιαστηκε το βιβλίο του τ. Προέδρου Ελαιοεμπόρων Πειραιώς κ. Κωνσταντίνου Γ. Αρχοντάκη, με τίτλο: «ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ, η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ενός επιχειρηματία που “πλήρωσε” το τίμημα για την αγάπη του προς την Πατρίδα».

Το σημαντικό αυτό βιβλίο προλόγισαν οι: 

Γεώργιος Κασιμάτης (Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και πρόεδρος Ε.Β.Ε. Πειραιώς), Γεώργιος Σγουράκης (Πολιτικός – Έπιστήμων, Πρόεδρος Ελλήνων Παραγωγών Κιν/φου -Τηλεόρασης), Δημ. Παπουτσιδάκης (Δικηγόρος), Ιωάννης Σκουλούδης (Λαογράφος) & ο συγγραφέας του έργου Κωνσταντίνος Αρχοντάκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε, «Η μαρτυρία μου αυτή είναι ενδεικτική των «κακώς κειμένων» στην πατρίδα μας, όπου ασφυκτικά οικονομικά-πολιτικά συμφέροντα μπορούν να καταστρέψουν και την πιο τίμια επιχείρηση, εάν αυτή δεν είναι των συμφερόντων τους. Η γραπτή αυτή μαρτυρία μου πέρα από «φωνή δικαίου» αποτελεί παρακαταθήκη στους νεότερους συναδέλφους επιχειρηματίες για να είναι ενήμεροι των κινδύνων που μας περιβάλλουν. Διότι δυστυχώς η αντιαναπτυξιακή Ελλάδα συνεχίζει να τρώει, ως Κρόνος, τα παιδιά της.» 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο τ. Πρωθυπουργός κ. Κων. Μητσοτάκης, ο επιχειρηματίας κ. Κυριάκος Μαμιδάκης, ο τ. Δήμαρχος Πειραιώς κ. Στέλιος Λογοθέτης, ο Καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Λονδίνου και Πρόεδρος του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού κ. Ιορδάνης Αλιμπέρτης, ο δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού και Πρόεδρος της «Ελληνικής Εστίας» κ. Ιωάννης Διάκος και ο πρόεδρος του «Σκοπευτικού Συλλόγου Πειραιώς – ΠΕΛΑΣΓΟΙ»  κ. Ιωάννης Βασιλαντωνάκης.

Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο αδελφός του συγγραφέως και συνταξιδιώτης στον Γολγοθά, κ. Δημήτριος Αρχοντάκης,  ο οποίος με μεστό λόγο εστίασε στις αντιαναπτυξιακές πολιτικές του Ελληνικού κράτους.

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο εκδότης  Ιωάννης Γιαννάκενας, παρευρέθηκαν οι βουλευτές Β΄ Πειραιώς κ.κ. Αθανάσιος Νεράντζης και Ιωάννης Τραγάκης, η τ.βουλευτής Λέσβου Χριστίνα Καλογήρου, το μέλος της Κ.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Χρήστος Χαρίτος και ο πολιτευτής Κούλης Βρεττάκος, ο Ναύαρχος Νικόλαος Αρτεμάκης, οι στρατηγοί κ.κ. Αγησίλαος Κωνσταντουδάκης, Βασίλειος Αποστολάκης και Νικόλαος Ντρέκης , ο Πρόεδρος Ταμείου Συντάξιούχων Εμπόρων Πειραια ΤΑΕ κ. Γεώργιος Νιώτης,  ο τ. Γεν. Δ/ντης της Τραπέζης Ελλάδος κ. Βασίλειος Ιερονυμάκης, ο τ.Αντιδήμαρχος Πειραιώς κ. Βας. Βουγιουκλάκη, οι δικηγόροι Γιάννης Σούλης (δημ. σύμβουλος Κορυδαλλού), Μιχάλης Φαρδάδρη και Σπύρο Δράμαλη, ο Πρόεδρος των Κισσαμιτών Αττικής κ. Ελευθέριος Λουπασάκης, κ.α.

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ

«ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ»

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Κορυφαίος σταθμός στην πορεία του Ελληνικού Έθνους αλλά και ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, αποτελεί η Μάχη του Μαραθώνα όπου οι Έλληνες εμπόδισαν τους Πέρσες να εισβάλλουν στην Ευρώπη.

Φέτος συμπληρώνονται 2500 χρόνια από την κοσμοϊστορική μάχη και οι Εκδόσεις Πελασγός του Ιωάννη Γιαννάκενα, κυκλοφόρησαν ένα σημαντικό νέο έργο του γνωστού συγγραφέως Αθανασίου Κόρμαλη, με τίτλο “ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙ…” (2500 χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνα).

Την Δευτέρα 17 ΜΑΪΟΥ 2010 σε γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών, και σε συνεργασία με τον «Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ Αθηνών)» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου, από τους:

Αντώνη Αντωνάκο (Φιλόλογο, Ιστορικό, συγγραφέα), Άδωνι Γεωργιάδη (Ιστορικό, Βουλευτή  του ΛΑ.Ο.Σ.), Σαράντο Καργάκο (Φιλόλογο, Ιστορικό, συγγραφέα), Κώστα Κατσιγιάννη (Πολ. Μηχανικό Ε.Μ.Π., τ. Γεν.Διευθ. ΕΟΤ) & τον συγγραφέα.

Ο Γιώργος Παυλάκος

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γραμματέας του ΟΔΕΓ Αθηνών κ. Γεώργιος Παυλάκος.

Όλοι οι ομιλητές εξήραν την ολοκληρωμένη εργασία του Αθαν. Κόρμαλη και αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της «Μάχης» στην ύπαρξη και εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού.    

Την εκδήλωση που συντόνισε ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Ακαδημαϊκός κ. Αντώνης Κουνάδης, οι καθηγητές Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου και Ιωάννης Αρβανίτης, ο Σχολάρχης κ. Γ. Δολιανίτης ο Πρόεδρος του Γλωσσικού Ομίλου Βόλου κ. Σπ. Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ενώσεως Κορινθίων κ.κ. Γιώργος Καμπίρης και Ρούλης Αναγνωστόπουλος, ο εκδότης Λεωνίδας Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αστυνομίας Πόλεων κ. Άγγελος Λιόντας, ο παλαίμαχος πρωταθλητής Βάδην κ. Δημ. Μποντικούλης, οι γνωστοί βορειοηπειρώτες αγωνιστές Άγγελος Κοκαβέσης, Κώστας Κυριακού και Φρ. Μπελέρης, ο Κωνσταντινουπολίτης συγγραφέας κ. Νίκος Ατζέμογλου και πολλοί άλλοι εκλεκτοί πολίτες. 

 

Αναρτήθηκε από: pelasgos | 20 Φεβρουαρίου, 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ »Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ»

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΕΧΘΕΙ.
ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΟΥ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΕΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΩΣ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ (ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΩΣ 2009) ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ,ΡΗΣΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ 50% ΕΚΠΤΩΣΗ.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 14 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΗΛ 210 3628976

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ.ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ

Αναρτήθηκε από: pelasgos | 5 Νοεμβρίου, 2009

Όμηρος των Ταλιμπάν ο δάσκαλος Θανάσης Λερούνης

Η είδηση της απαγωγής του Θανάση Λερούνη στις 8 Σεπτεμβρίου, από κουκουλοφόρους (πιθανότητα Ταλιμπάν), ύστερα από επίθεση στο σπίτι όπου διέμενε, στο χωριό Μπρουν, τάραξε μερικώς τα λιμνάζοντα νερά της νεοελληνικής αφασίας. Δυστυχώς όμως όχι αρκετά, λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Ο Θανάσης Λερούνης τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με την πολιτιστική επιβίωση των απογόνων των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Πακιστάν, οι γνωστοί σε όλους μας Καλάς. Με μεγάλη υπομονή και αυτοθυσία ζει ανάμεσά τους προσπαθώντας να διατηρήσει την πολιτιστική τους ιδιομορφία, σε μια εποχή που οι ισλαμιστές της περιοχής προσπαθούν να τους απορροφήσουν με διάφορα τερτίπια.

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου συνάντηση στα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ. είχε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης και ο αναπληρωτής Προέδρου Πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Γεωργίου, με τον Πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα, Iftikhar Hussain Kazmi. Αντικείμενο της συζήτησης των ανδρών ήταν η υπόθεση της απαγωγής του Έλληνα εκπαιδευτικού Θανάση Λερούνη στο Πακιστάν. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Συναντηθήκαμε με τον πρέσβη του Πακιστάν για να συζητήσουμε το θέμα του απαχθέντος Θανάση Λερούνη. Του εξήγησα ότι υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία καθ’ όσον δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν βρίσκεται εν ζωή, για το πού βρίσκεται και ποιοί τον έχουν απαγάγει. Ο κύριος πρέσβης μου έδωσε αρκετές εξηγήσεις, και πιστεύω ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχή».

Εν τω μεταξύ δραματική έκκληση προς την κυβέρνηση του Πακιστάν, να καταβάλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία του και να επιστρέψει ασφαλής στην Ελλάδα, απεύθυνε, με χειρόγραφη επιστολή του, ο ίδιος ο Αθανάσιος Λερούνης. Στην επιστολή του, που είναι γραμμένη στις 2 Οκτωβρίου, στην αγγλική γλώσσα και φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του, αναφέρει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και ζητά να γίνουν δεκτοί οι όροι που θέτουν οι απαγωγείς για την απελευθέρωσή του, δηλαδή η καταβολή λύτρων 20.000 δολαρίων και η απελευθέρωση τριών ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν από τις πακιστανικές αρχές. «Εάν τα παραπάνω αιτήματα δεν υλοποιηθούν, με ενημέρωσε, ο διοικητής των Ταλιμπάν ότι θα έχω μεγάλα προβλήματα και ότι η ζωή μου θα τεθεί σε κίνδυνο», γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» η τοπική εφημερίδα «Chitral Times», αναφέρει ότι αντιπροσωπεία με εξέχοντες μουσουλμάνους τοπικούς ηγέτες της κοιλάδας Μπουμπουρέτ, που είχε μεταβεί για δεύτερη φορά στο Νουριστάν, προκειμένου να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του Αθανάσιου Λερούνη με τους Ταλιμπάν, γύρισε με «άδεια χέρια». Ωστόσο, η αντιπροσωπεία μετέφερε τρεις επιστολές του Λερούνη: μια προς την πακιστανική κυβέρνηση, μια προς τον Έλληνα πρεσβευτή στο Πακιστάν κι μια προς την ΜΚΟ «Έλληνες Εθελοντές», με την οποία συνεργαζόταν, έως την απαγωγή του. Η αποστολή είχε αναχωρήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά δεν κατάφερε να συναντήσει τελικά τους διοικητές των Ταλιμπάν, καθώς δεν βρισκόταν στην περιοχή Νουριστάν (του Αφγανιστάν), όπου κρατείται όμηρος ο Έλληνας εθελοντής. Ωστόσο, αναμένεται να επιχειρήσει να επισκεφτεί την περιοχή για τρίτη φορά, προκειμένου να επιδιώξει νέα συνάντηση με τους απαγωγείς, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε.

Σύμφωνα με την «Chitral Times», στις επιστολές του προς την οργάνωση των «Ελλήνων Εθελοντών» και προς την ελληνική πρεσβεία, ο Αθανάσιος Λερούνης, αναφέρει ότι είναι καλά στην υγεία του και ότι παραμένει με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τους όρους που θέτουν για την απελευθέρωσή του. «Εργάστηκα ως εθελοντής στις κοιλάδες των Καλάς της περιοχής του Τσιτράλ, από το 1995, συμμετέχοντας σε εργασίες προς όφελος φτωχών Πακιστανών πολιτών, όπως κατασκευές σχολείων, συστημάτων ύδρευσης, κέντρων υποστήριξης μητέρων κ.α.» γράφει ο Αθανάσιος Λερούνης στην επιστολή του και συμπληρώνει ότι η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα είναι καλά ενημερωμένη για τις δραστηριότητες της οργάνωσης των «Ελλήνων Εθελοντών» στο Πακιστάν.

Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη της σοβαρής αυτής υποθέσεως.

Αναρτήθηκε από: pelasgos | 1 Νοεμβρίου, 2009

Γ.Παπασημάκης-Γ. Γιαννάκενας για το ΟΧΙ

Αναρτήθηκε από: pelasgos | 21 Οκτωβρίου, 2009

Παρουσίαση του βιβλίου «Αντάντ κατά Ελλάδος»


19.10.2009: Μεγάλη η προσέλευση του κοινού στην παρουσίαση του βιβλίου «Αντάντ κατά Ελλάδος» του Κώστα Μπαρμπή.

19.10.2009: Μιχάλης Χάνδακας, Χρήστος Χαρίτος, Κώστας Μπαρμπής και Δημήτρης Ζαφειρόπουλος (από αριστερά προς δεξιά).

Το εξώφυλλο του β’ τόμου του βιβλίου «Αντάντ κατά Ελλάδος» του Κώστα Μπαρμπή.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση κοινού η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπαρμπή «Αντάντ κατά Ελλάδος» στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς, την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι εφημερίδες «Εν Πειραιεί» και «Ελεύθερος Κόσμος».

Πρώτος μίλησε ο εκδότης της «Εν Πειραιεί» Μιχάλης Χάνδακας, ο οποίος επαίνεσε τον Κώστα Μπαρμπή για το συνολικό συγγραφικό του έργο και την παρρησία που τον διακρίνει στην ανάδειξη κρίσιμων πτυχών της Ελληνικής ιστορίας. «Έχουν δικαίωμα οι Έλληνες να μάθουν την ιστορία τους, επεσήμανε ο κ. Χάνδακας, και τα βιβλία του Κώστα Μπαρμπή συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Κατόπιν τον λόγο πήρε ο πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στην Α’ Πειραιώς Χρήστος Χαρίτος, ο οποίος αναφέρθηκε στις ιδεολογικές και πολιτικές προεκτάσεις του βιβλίου. Ο κ. Χαρίτος ανέλυσε την εθνική πολιτική του Βασιλέως Κωνσταντίνου προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ανάγκη να εμβαθύνουμε στα γεγονότα χωρίς παρωπίδες. Παράλληλα, ανέλυσε τα Νοεμβριανά του 1916 και την απαράδεκτη ενέργεια του Βενιζέλου να στείλει ξένα στρατεύματα στον Πειραιά και την Αθήνα προκειμένου να καταλάβει την εξουσία. «Η Δεξιά παράταξη δημιουργήθηκε μετά τα Νοεμβριανά και είχε σαφή εθνικά, λαϊκά, ριζοσπαστικά και κινηματικά χαρακτηριστικά», κατέληξε ο κ. Χαρίτος.

Τέλος, μίλησε ο Κώστα Μπαρμπής, ο οποίος εξιστόρησε όλα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και την ιδεολογική μονομέρεια που χαρακτηρίζει έως σήμερα την καταγραφή τους. Ο κ. Μπαρμπής στηλίτευσε «την πολιτική του Βενιζέλου, από τις ευθύνες του για τον εθνικό διχασμό έως την Μικρασιατική καταστροφή, ευθύνες που ποτέ δεν ανέλαβε». Επιπλέον, πέρασε μία πολιτική αγιοποίηση, «η οποία φθάνει ως την ονομασία του αεροδρομίου Αθηνών σε Ελ. Βενιζέλος αντί Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλάτωνος ή Αριστοτέλους».

Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης του «Ελεύθερου Κόσμου» και του βιβλίου Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος με την σειρά του τόνισε την ανάγκη να γίνονται ιδεολογικές συζητήσεις και ότι πρέπει να σπάσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στην Ελλάδα. Επαίνεσε επίσης τον κ. Μπαρμπή, «που δεν φοβάται να μιλήσει για δύσκολα θέματα της ιστορίας μας, με βάση ανέκδοτο υλικό, που πολλές φορές βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας».

Την συζήτηση τίμησαν με την παρουσία τους ο ηθοποιός Κώστας Πρέκας, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κανατσέλης, Σταύρος Καραμπερόπουλος, Νίκος Χιδίρογλου και Λένα Λιβανός, ο Γιάννης Γιαννάκενας των εκδόσεων «Πελασγός», ο πρώην διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου Πειραιώς Δημήτρης Κρητικός.

Αναρτήθηκε από: pelasgos | 21 Οκτωβρίου, 2009

Μνήμη της γενοκτονίας στον Μελιγαλά


20.09.2009: Παρουσίαση του βιβλίου «Ματωμένες μνήμες 1940-1945» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μελιγαλά.

Υπό καταρρακτώδη βροχή και 65 χρόνια μετά την γενοκτονία που διέπραξε o ΕΛΑΣ σε βάρος των κατοίκων του Μελιγαλά, των Γαργαλιάνων και των γειτονικών χωριών τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1944, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή λαού το ετήσιο μνημόσυνο των δολοφονηθέντων κατοίκων στην «Πηγάδα του Μελιγαλά». Κύριος ομιλητής ο καθηγητής Ιωάννης Μπουγάς που εμπεριστατωμένα παρουσίασε την πραγματική διάσταση των γεγονότων. Ιδιαιτέρως σημαντική σε μηνύματα η ομιλία της Δημάρχου Μελιγαλά κας Αλειφέρη.

Μόνη κοινοβουλευτική παρουσία ήταν αυτή της αντιπροσωπείας του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΝΕ.Ο.Σ., οι οποίες κατέθεσαν στεφάνια. Στεφάνια κατέθεσαν και πολλοί άλλοι πατριωτικοί φορείς, όπως η ΒΕΟ, απόστρατοι Χωροφυλακής, η ΠΑΟ κ.α.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μελιγαλά, υπό την αιγίδα της Δημάρχου κας Αλειφέρη, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Ιωάννη Μπουγά, με τίτλο «Ματωμένες Μνήμες 1940-1945», το οποίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πελασγός του Γιάννη Γιαννάκενα. Την ευθύνη του συντονισμού της παρουσίασης είχε ο καθηγητής Δημ.Καρδαράς με ομιλητές την δήμαρχο κα Αλειφέρη και τον συγγραφέα του βιβλίου Ιωάννη Μπουγά.

Εντύπωση προκάλεσε η νηφαλιότητα, η αντικειμενικότητα αλλά και το θάρρος των ομιλητών να πουν αλήθειες που άλλοι δεν τολμούσαν τόσα χρόνια. Η πληθώρα μαρτυριών αλλά και το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύονται για πρώτη φορά φωτίζουν μια ιδιαιτέρως σκοτεινή περίοδο.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του εκδότη του βιβλίου Γιάννη Γιαννάκενα, ο οποίος ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την τιμή που του έκανε να εκδώσει το έργο του.

Αναρτήθηκε από: pelasgos | 21 Οκτωβρίου, 2009

ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΙΑ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΟΥ

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΗΡΩΕΣ

ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ 1946-1949 ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ

Με συγκινητική συμμετοχή λαού από όλη την Ελλάδα προχωράει η συγκέντρωση δωρεών για την δημιουργία Ιερού Ναού στην μνήμη των Πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του Εθνικού Στρατού κατά την απόκρουση της κομμουνιστικής ανταρσίας 1946-1949, στον χώρο του μνημείου στο Βίτσι.

Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009 (που ήταν και η 105η επέτειος από την θυσία του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά) τοποθετήθηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Ελευθερωτού στο Βίτσι. Τα θεμέλια είχαν ήδη ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου αλλά η μεταφορά του προκατασκευασμένου Ναού 80 τόνων και 40 τετραγωνικών (ειδικών προδιαγραφών για τις ειδικές καιρικές συνθήκες του τόπου) αποτέλεσε έναν άθλο.

Η υπερκομματική πρωτοβουλία αποστράτων και πολιτών που εξόρμησε και συγκεντρώνει τις απαραίτητες δωρεές με τα θεωρημένα μπλοκ της επιτροπής (το εν λόγω ποσό που αναγράφεται στην απόδειξη εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος) και έχει την υποχρέωση μέχρι τα Χριστούγεννα να εξοφλήσει τον κατασκευαστή κατάφερε ήδη να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης και απομένουν 13.500 ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η φάση του έργου (η επόμενη φάση είναι η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου).

Οι εθελοντές αυτοί, που είναι εξουσιοδοτημένοι από την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, είναι, οι συμμετέχοντες στις πολεμικές επιχειρήσεις στη περιοχή Γράμμου-Βίτσι, Αντγοι ε.α. Αντωνακέας Ιωάννης και Μπίκος Δημήτριος, τα μέλη του ΔΣ της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), Επιτήδειος Γεώργιος (Αντγος), Μπουϊκίδης Ελευθέριος (Ανχης), Παπακωνσταντίνου Κων/νος (Αντγος χωροφυλακής), Τοτονίδης Νικόλαος (Ανθλγός), καθώς και οι απόστρατοι αξιωματικοί Βράϊλας Γεώργιος (Αντγος), Καρασάββας Ιωάννης (Ανχης), Κοτίνης Κωνσταντίνος (Ταξχος), Μαυροδόπουλος Παντελής (Αντγος – Πρόεδρος Τάξεως 69 Πυροβολικού), Σταματόπουλος Σπυρίδωνας (Σχης), Φραντζεσκάκης Ελευθέριος (Αντγος), Χρήστου Πέτρος (Σχης) και οι πολίτες Νικολάου Χαράλαμπος (Καταδρομέας Εφεδρ. Αθλγός – Δικηγόρος Παρ’ Αρείῳ Πάγῳ) και Γιαννάκενας Ιωάννης (Εκδότης – Δημοσιογράφος).

Παρακαλούνται όσοι πατριώτες θέλουν να συμβάλλουν στην Ιερή και Εθνική αυτή πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 210 6440021 και 6944574645 (Ι. Γιαννάκενας), 6976202637 (Ν. Τοτονίδης) ή να περάσουν από το βιβλιοπωλείο μου «Η Αλληλεγγύη των Φίλων» Χαρ. Τρικούπη 14 & Ακαδημίας Αθήνα.

Επίσης και στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στο όνομα της Ερανικής Επιτροπής:

ΓΕΝΙΚΗ : 9800559223-2

ΤΑΧ. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ : 00088966767-5

Αγαπητοί φίλοι, τιμήσετε μαζί μας την Ιερή Μνήμη όλων Εκείνων που έδωσαν την ζωή τους το 1946-49, για να μείνουμε εμείς ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ και η Πατρίδα μας ΑΚΕΡΑΙΑ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΜΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Με τιμή

Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας

Εκδότης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, η τελετή τιμής και μνήμης για τον Παύλο Μελά, στον καθιερωμένο πλέον χώρο (Πλατεία Παύλου Μελά), μπροστά στην Λέσχη Αξιωματικών στο κέντρο της Αθήνας. Από νωρίς το απόγευμα δεκάδες πατριώτες βρέθηκαν στον χώρο, κρατώντας ελληνικές σημαίες, πλαισιώνοντας τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Λίγο πριν τις 7 και ενώ η πλατεία είχε ήδη αρχίσει να γεμίζει χώρο, η πρωτότυπη μουσική από την ταινία «Παύλος Μελάς» άρχισε να παίζει από τα μεγάφωνα, προκαλώντας πολλούς περαστικούς που ρωτούσαν για ποιόν λόγο ακριβώς γινόταν αυτή η εκδήλωση. Και ήταν προφανές ότι όταν έπαιρναν την απάντηση, ξαφνιαζόντουσαν, που δεν το είχαν συνειδητοποιήσει.

Λίγο μετά τις 7 και με εκατοντάδες συγκεντρωμένους, ξεκίνησε η εκδήλωση. Πρώτος τον λόγο έλαβε, ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας, ο οποίος άλλωστε είναι εδώ και χρόνια η ψυχή της εκδήλωσης, και πρέπει εδώ να ομολογήσουμε ότι είναι χάρις στην δική του επιμονή που συνεχίζει σήμερα να γίνεται αυτή. Αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους και τόνισε την αξία της πράξης του Παύλου Μελά για τους σημερινούς Έλληνες, ανέλαβε την παρουσίαση των εκπροσώπων φορέων, εντύπων και εκδοτικών οίκων του πατριωτικού χώρου. Για την νεολαία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΝΕ.Ο.Σ.), ο πρόεδρος της Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, για τις Εκδόσεις Γεωργιάδη ο Λεωνίδας Γεωργιάδης, για τις Εκδόσεις Νέα Θέσις ο Γιάννης Σχοινάς, για την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, για την εφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ ο Σάββας Χατζηπαρασκευάς, για το περιοδικό ΠΑΤΡΙΑ ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ ο κ. Στέλιος Δασκαλάκης και ο βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Άδωνις Γεωργιάδης.

Ιδιαίτερα σημαντικές αναφορές έγιναν, κατά την διάρκεια των χαιρετισμών, τόσο στην προσωπικότητα του Παύλου Μελά και την θυσία του, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, όσο και στην απόφαση της νέας κυβέρνησης, να καταργήσει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, προφανώς κατ’ εντολή εξωτερικών παραγόντων, που θέλουν όπως όπως να κλείσουν το Σκοπιανό, ξεπουλώντας το όνομα της Μακεδονίας.

Την κεντρική ομιλία αυτήν την χρονιά, έκανε ο καθηγητής Χρίστος Γούδης, διαβάζοντας απόσπασμα για τον Μακεδονικό Αγώνα και τον Παύλο Μελά, από το νέο βιβλίο του.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων: Εκ μέρους του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «ΙΩΝΑΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ» ο κ. Χρίστος Γούδης, του βουλευτού Αθανασίου Πλεύρη, ο Ευάγγελος Χανιώτης, για την νεολαία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΝΕ.Ο.Σ.), ο πρόεδρος της Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, για την νεολαία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΝΕ.Ο.Σ.) Κυψέλης ο Βασίλης Πλιάτσικας, ο Λεωνίδας Γεωργιάδης (Εκδόσεις Γεωργιάδη), ο Γιάννης Σχοινάς (Εκδόσεις Νέα Θέσις), ο Χρήστος Ιωάννου Γιαννάκενας (Εκδόσεις Πελασγός), ο Τάσος Δημητρακόπουλος (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ), ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος (εφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ), ο Δημήτρης Παπαγεωργίου (περιοδικό ΠΑΤΡΙΑ), ο κ. Σπύρος Σταυρόπουλος (Πολιτ. Σύλ. Αθηνά του Νίκου Φιδέλη), ο κ. Στέλιος Δασκαλάκης (Πολιτιστικό Σύλλογο ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ), η Ρωμιοσύνη (Πολιτιστικό Σύλλογο ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ), ο κ. Κώστας Αρχοντάκης (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ), ο κ. Χρήστος Χριστόπουλος (Σκοπευτικό Σύλλογο Πειραιώς – ΠΕΛΑΣΓΟΙ) και ο κ. Νίκος Τοτονίδης (εφημερίδα Βήμα Παλαιμάχων)

Παρευρέθηκαν επίσης και οι Πολιτευτές του ΛΑΟΣ κ.κ. Μπάμπης Καραθάνος, Σπύρος Σταματόπουλος, Σπύρος Καραχάλιος, Φώτης Πλιάτσικας, Αδαμαντία Σπαθάτου, Ιωάννης Σχοινάς, Δημήτρης Τσούγκος, Ευγενία Αρβανίτη-Πρεβεζάνου, Αθηνά Κρεμμύδα και Γεώργιος Δουρμούσης – Μεταξάς.

Η εκδήλωση έληξε με τους παρισταμένους, που είχαν αυξηθεί σε αριθμό κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο.

Αναρτήθηκε από: pelasgos | 7 Οκτωβρίου, 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ



7η ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ –
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη Μνήμη του μεγάλου Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, η επιτροπή Μνήμης και Τιμής Παύλου Μελά, σας προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής που διοργανώνει την

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009
ώρα 7.00 στο Μνημείο του Ήρωα
(Πλατεία Παύλου Μελά)
έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών.

Μετά τους χαιρετισμούς θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Την εκδήλωση συντονίζει ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας

Older Posts »

Kατηγορίες